2015

Här är finalister, domare och resultat 2015.

2015 års upplaga av folkmusikkompositionstävlingen Sveriges spelmanslåt, även kallad Låt-SM, avgjordes på spelmansstämman i Gränsfors i Nordanstigs kommun.

Tävlingen vars syfte är att främja nykomponerandet i ”Svensk folkmusiktradition” vanns av Delsbotjejen Johanna Karlsson, (numera bosatt i Stockholm).

Johannas låt ”Klyschen” framfördes på fiol tillsammans med medmusikanterna Johannes Berndalen, stålgitarr och Tore Abrahamsson, fiol.

Förstapriset på 10.000 kr sponsrades av Nordanstigs kommun, prisutdelare Stig Eng.

På andra plats kom Bergsjöbon Håkan Lidén. Hans ”Doppolska till Edwin” spelades på två fioler av Håkan och sambon Ol-Tôrgs Kaisa Abrahamsson.Prissponsor här med 5000 kr var Iggesund Paperboard.

Trea kom Rättviks-sonen Pers-Alexander Olsson som tillsammans med sin far Pers-Hans Olsson spelade PersOllas-Polskan på fiol. Prissponsor, 2000 kr, Gränsfors företagare.

Ytterligare ett pris delades ut, Publikens pris gick till Hampus Grönberg som spelade Gafäbo-polskan (Översättning: Gammel fäbods polskan) på gitarr. Hampus kommer från Dalarna, bor i Uppsala men han har rötter i Ockelbo där Gafäbon ligger. Publiken gav prisbidrag i röstlådan men Studieförbundet Bilda grundade potten med 2000 kr.

Domartrion framförde hambon ”Hamboknorr” som Bo vunnit Hälsingehambons hambotävling med förra veckan. Grattis Bo!!!

Gränsforsstämman startade redan på fredagen med högklassig folkmusik under ledning av hemmaspelmannen mm. Thomas von Wachenfeldt.

Fredagen avslutades med ett Näckallspel där hela 6 näckar spelade i forsen vid midnatt. Lördagen började med regn men lagom till Låt-SM-finalisternas framträdande gjorde Trollens brudmarsch sin verkan, regnet slutade och solen kom fram!

Spelordning på finaldagen

Nr Låtens namn Taktart Låtkompositör Hemort
1 Polska Polska Jon Nilsson Linköping
2 Ske ma Polska Johanna Karlsson Stockholm/Delsbo
3 Arholmapolskan Polska Martin Björklund Norrtälje
4 Karlssons klister Polska Kaisa Abrahamsson Bergsjö
5 Gafäbo-polskan 16-delspolska Hampus Grönberg Uppsala
6 Klyschen Polska Johanna Karlsson Stockholm/Delsbo
7 Vårvintersvanar Polska Karin Hjelm Bjuråker
8 En vandring tillsammans Marsch Hans Ederborg Hudiksvall
9 Doppolska till Edwin Polska Håkan Lidén Bergsjö
10 PersOllas-Polskan Polska Pers-Alexander Olsson Rättvik

Finalisterna i bokstavsordning

Ol’Torgs Kaisa Abrahamsson

IMG_4119 Kaisa foto MÅ HallKaisa från Bergsjö är en av folkmusik-Sveriges stora på fiol. Hon belönades med Zorn-medaljen i Guld 2004. Kaisa är ledare för Nordanstigs spelmanslag. Hon spelar även i flera mindre konstellationer och är en uppskattad kurslärare även internationellt. Kaisas främsta merit i Låt-SM är andraplatsen 2014 men hon spelade fiol även på Karin Hjelms vinnarlåt 2004.

Foto; Mats Åke Hall

Martin Björklund

Martin.BMartin Björklund från Rimbo, numera bosatt i Norrtälje. Han tog fram fiolen och började intressera sig av folkmusik vid 20 års ålder efter många år som elgitarrist. Han har pluggat folkmusik i 2 år på Framnäs folkhögskola och har haft Peter Gardemar, Anders Hällström och Thomas Von Wachenfeldt som fiolpedagoger. Han tilldelades 2012 års musikstipendium från Smurfit Kappa Kraftliner Piteå för studierna på Framnäs. Han har en bred låtrepertoar med flesta låtarna hemifrån Roslagen.

Idag spelar han i många olika band och projekt. Bland annat i hårdrocksbanden Mercury X och Wachenfeldt som gitarrist samt fiol i folkmusikbandet Uppsåt.

Hans Ederborg

Hans EHans bor i Hudiksvall och spelar fiol i Nordanstigs spelmanslag. På kromatiskt munspel blev han riksspelman 2008. Det är tredje gången på fyra försök som Hans är med i Låt-SM-finalen.

Foto: Hans Ederborg

Hampus Grönberg

Hampus GrönbergHampus Grönberg är en mångsidig plockinstrumentalist från Falun som just nu bor i Uppsala. Med gitarren som största fokus har han tidigare studerat irländsk folkmusik på Braheskolan på Visingsö och svensk folkmusik på Lunnevads Folkhögskola i Östergötland, och börjar till hösten på världsmusiklinjen i Göteborg.

Låten ”Gafäbopolskan” är en hyllningslåt till farfar och hans fäbod i skogarna utanför Ockelbo.

Foto; jon Antonsson

Karin Hjelm

IMG_4085 Karin foto MÅ Hall


Karin Hjelm från Delsbo, folkmusiker på dragspel. Hon är mycket uppskattad för sitt vackra, mjuka och rytmiska sätt att tolka folkmusikens själ. Har tidigare haft framgångar i låt-SM med vinst 2004 som topp.

Foto; Mats Åke Hall

Johanna Karlsson

JohannaJohanna Karlsson, numera bosatt i Stockholm, kommer från Hälsingland, där hon har sin musikaliska grund. Hon blev riksspeleman 2010 och har gått en kandidatutbildning och en masterutbildning i svensk folkmusik på kungliga musikhögskolan i Stockholm. Johanna medverkar i trion Limbohofvet tillsammans med Emma Ahlberg och Lena Jonsson och i trion HomeCraft tillsammans med Emma Härdelin och Johannes Berndalen.

Fotograf: Joakim Brolin

Håkan Lidén

IMG_4120 foto MÅ HallHåkan är en mångsidig fiolspelman från Näsviken. Han bor numera i Bergsjö och är också medlem i Nordanstigs spelmanslag där vi har stort utbyte av hans fina stämmospel.

Foto; Mats Åke Hall

 

 

Jon Nilsson

Text o bild saknas

Alexander Olsson

Text o bild saknas

Årets domare

Vi hade återigen en högintressant domartrio som representerar helt olika delar av vår folkmusik.

Thuva Härdelin är verksam i södra Sverige men med rötterna i Hälsinge-myllan.

Hon beskriver sig själv så här;

”Traditionsbärare och nutida folkmusiker, hand i hand. Med avstamp i min barThuvandoms musik, där jag hämtar kraft. Identiteten som spelman och traditionsbärare är en viktig vän att luta sig på när jag prövar mitt musicerande i nya sammanhang och med musiker från andra traditioner och kulturer. Alltid blicka framåt mot nya mål – dit jag tar med mig det jag kommer från och det jag kommer med, det är åtminstone min vilja.”

Bo Karlsson

BoK04Bo är en av vår meste tävlande. Vinnare 2012 och finalist ett flertal år. Bo jobbar som musiklärare på Värmdö, spelar fiol i Hovkapellet och sköter scenpresentationerna på Bjuråkersstämman. Fråga gärna hur många låtar han producerat, det är många!

Bo i röda Bjuråkerströjan vid vinsten 2012. Foto; Barbro Nordstedt

Jan Anders Andersson

Jan Anders kommer ursprungligen från Ekshärad, Klarälvsdalen i Värmland. Han har JA fotofått traditionen från den trakten, till att börja med på fiol men durspelen tog snart över. 2008 blev han en av våra få riksspelmän på durspel, med låtar bl.a. efter Carl Johan Björklund från Forshaga. Nu bor han i Latorp utanför Örebro så repertoaren har växt. Han är också min (Staffans) spelkompis så det blir en och annan Hälsingelåt också.

Foto; Staffan Berg

Kommentarer inaktiverade.