2014

Finalen på Gränsforsstämman 2014-07-19.

Nu är det avgjort! Finalisterna har spelat upp, domarna och publiken har utsett våra pristagare.

Tredje pris gick till schottisen ”Gamsättsbackan”, komponerad av Thomas von Wachenfeldt.

Andra pris tilldelades ”Alla hjärtans pols” av O Tôrgs Kaisa.

Vinnare och Sveriges spelmanslåt 2014 blev schottisen ”Humbug” av Jim Åkerstedt.

Här är smakprov på pristagarlåtarna

Trea2014Kort

Tvaa2014Kort

Etta2014Kort

 

Här är  hela listan i spelordnintg

Låtkompositör Hemort Låtens namn Taktart
Kaisa Abrahamsson Bergsjö Alla hjärtans pols Pols
Jim Åkerstedt Täby Humbug Schottis
Jon-Olow Woxlin Göteborg Innan myggen Polska
Thomas von Wachenfeldt Gränsfors Gamsättsbackan Schottis
Karl Tirén Östersund Katarinas Polska Polska
Jon Nilsson Linköping Polska Polska
Jane Karlsdotter Örsundsbro Kryssaren Polska
Elin Jonsson Strömsund Morgonpolskan Polska
Ann Elving Falun 3G-polskan Polska
Isak Bergström Värmdö Erikas 30-årspolska Polska
Kaisa Abrahamsson Bergsjö Tant Bolla Schottis

 Finalisterna

Kaisa Abrahamsson, en erfaren låtskriverska, upptecknare och framför allt spelman. Hon fick Zorns guldmedalj 2004. Kaisa är idag ledare för Nordanstigs spelmanslag, hon spelar i flera grupper med namn som ”Låta myche”, ”Kaisas trio” m.fl.

Jim Åkerstedt, en munspelande riksspelman från Täby. Också en veteran i Låt-SM med flera finaldeltaganden genom åren.

Jon-Olow Woxlin, uppvuxen i Bergsjö och folkmusikskolad bl.a. i Nordanstigs spelmanslag. Idag bosatt i Göteborg där han satsar på en karriär som Singer/Songwriter i en stil i närheten av Bob Dilan. Folkmusiken ligger honom dock fortfarande varmt om hjärtat vilket framgår av hans bidrag.

Thomas von Wachenfeldt, multimusiker bosatt i gränsfors 200 m från stämmoplatsen. Thomas började som hårdrockande ”Heavy-Metal gittarist” men hembygdsintresset fick honom att börja spela fiol. Idag är han riksspelman (2002), doktorand i folkmusikpedagogik, arr-skrivare för allt från barockmusik till hårdrock. Han arrade hela konserten som HM-bandet Entombed gjorde med Gävlesymfonikerna i vintras! När Thomas inte tävlar i Låt-SM är han konferencier på Gränsforsstämman.

Karl Tirén, 22 år gammal. Född och uppvuxen i Östersund, Jämtland. Studerar folkmusik på Kungliga musikhögskolan i Stockholm med mandolin som huvudinstrument. Nästa läsår väntar utbyte vid Sibeliusakademien i Helsingfors.Låten, Katarinas polska, är skriven till min nyligen bortgångna gamla lågstadiefröken.

Jon Nilsson, musikant från Linköping, verksam i Linköpings studentspelmanslag. jon var finalist även i 2013 års upplaga av Låt-SM

Jane Karlsdotter, skriver så här om sig själv. När jag var liten sjöng vi mycket i min familj och pappa lärde mig sjunga stämmor och dansa vals
Jag började spela durspel som nio-åring,och spelade tillsammans med min pappa,som spelade fiol,och min farfar som trakterade munspelets ädla konst.
Det var det gamla danslåtarna vi spelade som balen på bakgården, min första komposition ,kväsarvalsen,osv.
Jag minns särskilt en gång  när jag satt och spelade på en pall i  farmors kök då elektrikern kom på besök och han frågade förstås om jag kunde spela någonting för honom.
Då drog jag till med strömmingsvalsen och han blev så glad så han gav mig mitt första gage- en hel krona!!!
Ja, det var ju ett tag sedan och det har blivit en hel del kompositioner sedan dess….
Jag spelar  nyckelharpa sedan 1978.
Spelade upp för zornjuryn i Västerås 1983 och fick då brons och blev rikspelman 1987 i Österbybruk.
Guld för samspelsmedalj i Stöde två gånger senast 1996.
Spelar solo och med mindre grupper i olika sammanhang. På fotot från Youtube spelar hon tillsammans med Alice Fors, riksspelman på durspel.

Elin Jonsson, riksspelman från Strömsund, Jämtland. Uppväxt i en folkmusikmiljö där hon har spelat fiol sedan barnsben. Även om låtarna från norra och västra Jämtland ligger närmast om hjärtat, spelar Elin gärna musik från hela Norden och är en allsidig musiker som utforskar gränsen mellan tradition och improvisation. Hon är utbildad  fiolpedagog vid musikhögskolan Ingesund och studerar nu Nordisk Master i folkmusik. Elin spelar i bandet Rim och uppträder även ofta solo till konsert och dans.

Elin Jonsson, riksspelman från Strömsund, Jämtland. Uppväxt i en folkmusikmiljö där hon har spelat fiol sedan barnsben. Även om låtarna från norra och västra Jämtland ligger närmast om hjärtat, spelar Elin gärna musik från hela Norden och är en allsidig musiker som utforskar gränsen mellan tradition och improvisation. Hon är utbildad  fiolpedagog vid musikhögskolan Ingesund och studerar nu Nordisk Master i folkmusik. Elin spelar i bandet Rim och uppträder även ofta solo till konsert och dans.

Ann Elving, en avFaluns okrönta folkmusik-drottningar! Hon blev Riksspelman på låtar från södra Hälsingland 2004. Ann har, tillsammans med maken Leif, gjort ett flertal konserter och framträdanden med högklassig folkmusik. De båda har dessutom varit finalister i Låt-SM flera gånger tidigare.Hon spelar i Falu Spelmanslag i sedan många år och spelar f n med Elvings Spelmanskapell där Lars-Göran Weinberg (tidigare Johansson), dragspel, (f d Låt-SM-finalist) och Staffan Lindfors (basist i bl a Östen me´ Resten) också ingår tillsammans med maken Leif. Fotograf, Thomas Westling

Isak Bergström  är musiker och spelman utbildad på folkmusikutbildningen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat mycket till både dans och teater, bl.a på Scenkonst SörmlandMoliéreensemblen och i dans- och musikföreställningen FOSTERLAND och medverkar i banden Lajka och LAYA BAZAAR. Uppvuxen i Forsa i Hälsingland men för närvarande boende på Värmdö utanför Stockholm ligger både det lokala och globala honom varmt och hjärtat och ett starkt samhällsengagemang har de senaste åren genomsyrat det mesta av vad Isak medverkat i.

Årets domare är

Kjell-Erik Eriksson

Kjell-Erik Eriksson, Frösön. Känd från Triakel, Hoven Droven, Hovrastämman mm. Ja Kjell-Erik är en spelman it i fingerspetsarna. han vet verkligen hur en låt ska vara uppbyggd för att slå som danslåt, konsertstycke eller bara för musikantens välbefinnande. Han värmer upp med sitt Triakel på fredagskvällen för att sedan vara helt till Låt-SM:s förfogande under lördagens finalpass.

 

 

 

 

 

Lisa

Lisa Eriksson Långbacka, dragspel/accordeon, har sin utgångspunkt i svensk och keltisk folkmusik men en bredd och nyfikenhet som för henne mellan skilda musikaliska världar. Hon har bl.a. varit anställd som musiker vid Folkteatern i Gävleborg, turnerat med Norrbotten Big Band och artister som Tomas Ledin och Höga Kusten Kapellet, Sofia Karlsson m.fl. samt spelat på scener i Sverige och utomlands med duon Långbacka/Rydberg (tillsammans med Lisa Rydberg). Lisa har även ett samarbete med Thomas von Wachenfeldt där de gemensamt utforskar repertoar från Hälsingland och Österbotten varvat med egna kompositioner. För mer info, se www.lisalangbacka.com


 

 

Thore och Thuva Härdelin

Thore Härdelin, Delsbo/Thailand. Meritlistan är oändlig! Låt-SM-domare även för två år sedan.

Här med dottern Thuva.

 

Kommentarer inaktiverade.