2013

Nu är det avgjort!

Eiwor Kjellberg, Järvsö, vann med låten Plomben, tillägnad Bengan Jansson på 50-årsdagen.

Tvåa Tommy Lundgren, Vankiva, med Vindkänsla

Trea, Emma Ahlberg, Sundsvall med Bergpolskan

Publikens pris, Simon Nyberg, Örebro med Spelmansskjortan

Grattis alla pristagare!

Bilder och ljudfiler kommer så småningom!

Finalister 2013

Nu är finalisterna uttagna. Domarna har valt ut 10 av 52 inskickade bidrag.

Finalisterna i bokstavsordning:

Låtens namn Taktart Kompositör Hemort
Bergpolskan polska Emma Ahlberg Sundsvall
Norra Hälsingland Polska Hans Ederborg Hudiksvall
Till skogs polska Johanna Karlsson Bandhagen/Delsbo
Plomben Polska Eiwor Kjellberg Järvsö
Vindkänsla Polska Tommy Lundgren Vankiva
Tidig torsdag Polska Andreá Lätt Orsa
Marsch till mor och far marsch Jon Nilsson Linköping
Spelmansskjortan Slängpolska Simon Nyberg Örebro
Släppet polska Josefina Paulson Salbohed
Vals Exklusive vals Hanna Tibell Bergsjö

Domare 2013

Sonia Sahlström, Carina Normansson och Andreas Svensson

En mycket meriterad trio som kommer att vaska fram de bästa låtarna från era bidrag.

Sonia Sahlström är spelman i fjärde generationen.

Hon är dotter till den legendariske nyckelharpsspelmannen Eric Sahlström och har spelat folkmusik på nyckelharpa och fiol sedan 6-årsåldern.

Sonia Sahlström
Sonia med fiolen, Foto: Thomas Fahlander

Sonia gick i slutet av 1970-talet den då nyinrättade tvååriga pedagogutbildningen för etablerade folkmusiker vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Sonia har sedan dess arbetat som fiol- och nyckelharpspedagog. Hon är en av de tre huvudlärarna vid Eric Sahlström Institutets ettåriga nyckelharps- och fiolutbildning. 2009 släpptes hennes mycket uppskattade CD ”Glädjen”. Sonia mottog 2010 den högsta utmärkelsen inom svensk folkmusik, Zornmärket i guld.

 

 

Carina Normansson är fiolspelman från Sala i Västmanland, där hon bla spelar i Trio Schedin och med WestMannaFolk, som hon är musikalisk ledare för, sedan starten 2005 .

Carina Normansson
Carina Normansson

 

Låtarna från trakten inspirerar idag och hon väljer, som oftast, det hon tycker om. Zornmärkes-uppspelningarna, som gav henne brons- och silvermärke,t ex var låtar främst från Hälsingland och Ore. Under 80- och 90-talet var Dalarna hennes hemvist med bl.a. några år som konstnärlig ledare i Falu Spelmanslag och i duospel med Maria Jonsson .

I svensk-brittiska kvartetten SWÅP, hjälpte hon till att sätta Möklinta på världskartan ; )

Andreas Svensson är dragspelare sedan 20 år och folkmusikutvecklande kraft i Örebro län sedan drygt tio år tillbaka. Idag är han medlem i Sveriges Spelmäns Riksförbunds styrelse.

Andreas Svensson
Andreas Svensson

Andreas har komponerat närmare 400 låtar, arrangerat både film- och teatermusik och är utöver folkmusiker även arrangör av spelmans-stämmor, kurser och festivaler. Andreas driver sina musikaliska events genom företaget Silverfura www.silverfura.se

 

 

Presentation av finalisterna och finallåtarna

Sidan kompletteras vartefter jag får in material från finalisterna.

Emma Ahlberg med ”Bergpolskan”

Emma vann första pris 2009 med låten Sleipner. Nu har hon gjort en ny härlig polska, Bergpolskan. Emma bor/bodde på Sleipnervägen och hon har släkt i byn Berg, båda i Sundsvall, därav låtnamnen. Hon kommer till Gränsfors redan fredag morgon 26/7 som kursledare för fiolkursen tillsammans med sina spelkamrater Daniel Ek och Niklas Roswall. Trion är också fredagskvällens huvudnummer när Gränsforsstämman öppnar. Se www.gränsforsstämman.se.

Hans Ederborg med polskan ”Norra Hälsingland”

Hans var finalist också vid förra årets tävling. Han är riksspelman på kromatiskt munspel. Han är också ordförande i Hälsinglands spelmansförbund och medlem i Nordanstigs spelmanslag. Polskan är en hyllning till vår sköna landsända.

Johanna Karlsson med polskan ”Till skogs”

Även Johanna har tidigare erfarenheter som finalist i Sveriges spelmanslåt. Hon kommer från Delsbo men bor nu i Bandhagen. Hon är en av medlemmarna i Limbohovet. De två andra är Lena Jonsson, Bollnäs och javisst, Emma Ahlberg. Det blir en intressant kamp mellan de båda vännerna!

Eiwor Kjellberg med polskan ”Plomben”

Eiwor är en riktig veteran i hos oss. Hon har hela 4 finalplatser sedan tidigare. Det har blivit två andraplatser och en tredjeplats. Nu är det kanske dags för en fullträff? Polskan med det bitande namnet Plomben är tillägnad spelkamraten Bengan Jansson. Vi hoppas att han ställer upp när det blir dags! Eiwor jobbar till vardags i studieförbundet Bilda, framför allt som eldsjäl och drivkraft i Hälsinge låtverkstad. Hon organiserade det bejublade ungdomsspelmanslaget till prinsessan Madelenes bröllop och Görgen Antonssons Brudpolska som spelades vid sändningens eftertext skrevs till Hennes och Bertils bröllop. Hovet fick således en återanvänd polska som för övrigt vann Låt-SM 2008.

Tommy Lundgren med polskan ”Vindkänsla”

Jag vet ännu inte så mycket om Tommy mer än att han bor i Vankiva i Skåne. Han har dock lovat mig mer info hit.

Andrea Lätt med polskan ”Tidig torsdag”

-Jag heter Andréa Lätt och är uppväxt i Tibro, Västergötland. Numera bor jag i Orsa och har jobbat som musiklärare där men flyttar under sommaren till Ludvika och nytt musiklärarjobb där. Min utbildning studerade jag  vid Musikhögskolan Ingesund, Arvika samt Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. År 2006 blev jag riksspelman på Västgötalåtar.

Mitt tävlingsbidrag är en polska som kom till i samband med en tågresa till Lund för fiollektion under studietiden i Göteborg – ofattbart hur många som kan finna en plats på tåget mellan Göteborg och Köpenhamn en tidig torsdagsmorgon!

Jon Nilsson med ”Marsch till Mor och Far”

Detta är Jons tredje final. Han har två fjärdeplatser från 2012 och 2008 med sig. Jon bor i Linköping där han bl.a. är högst inblandad i stadens folkmusikfestival.

Simon Nyberg med polskan ”Spelmansskjortan”¨

Bandet som kommer att framföra låten heter ”Trio 323” och består av: Ida Rissanen – Fiol, Mats Håkansson – Dragspel och Simon Nyberg – Gitarr. gruppen har en egen hemsida, trio323.bandcamp.com/.

Låten Spelmansskjortan tillägnas gode vännen och bandkamraten Mats som så länge Simon känt honom outtröttligt svidat om till sin blå/vit-randiga favoritspelmansskjorta då det nalkas speltillfälle.

 

Josefina Paulsson med polskan ”Släppet”

 

Josefina är en västmanländsk riksspelman på nyckelharpa (från Sala) som på heltid missionerar nyckelharpospel i allmänhet och västmanlandstraditionen i synnerhet.  Hon skriver -”Släppet” Är en polska som jag tidigare i år komponerade på beställning från ett lokalt litet charkuteriföretag i krokarna där jag bor. De skulle lansera en ny produkt och ville ha en bit musik som skulle spelas på radio för att förmedla den rätta känslan för den nya korven. Eftersom jag större delen av mitt liv varit vegetarian och inte riktigt kunde uppbåda den ”rätta känslan” vid tanke på korvar, gick jag länge och funderade på hur jag skulle finna inspiration till denna uppgift. Då detta är ett företag som specialiserat sig på lokal producerade och glada produkter, kom till slut inspirationen när jag föreställde mig vårens första kosläpp, glädjen att efter den långa vintern åter få se gröna vidder. ”Kosläppet”, eller den ”glada kor(v) polskan” blev då till. Företaget gick tyvärr omkull och polskan förblev oanvänd. Lika glad för det är jag, men gladast är nog korna. (Och vi i Låt-M:s jury då radiospelning hade diskat låten!)

Hanna Tibell med ”Valse Exklusive

Hanna har en finalplats sedan tidigare, 2010. Förra året var hon en av våra tre domare men nu är det dags att återgå till tävlingsleden. Hennes folkmusikaliska meritlista är stor. Hanna har suttit i statens kulturråd, jobbat med Etno-festivalen och är konsertvärdinna på Ransätersstämman. Hon kommer från Uppland men bor nu i Trösten, Bergsjö efter ett antal år som folkmusiklärare i Malmö. Uppland till trots så är hon riksspelman på Hälsingelåtar, mycket tack vare spelkamraten O’Tôrgs Kaisa. Nu jobbar hon i Hudiksvalls kulturskola men i sommar ”går hon igen” i Trolska skogen i Mellanfjärden.  Ett kännetecken är att hon spelar på en vänsterfela!

 

Våra prissponsorer till Låt-SM 2013
Första pris: 10.000 kr Nordanstigs Kommun (http://www.nordanstig.nu)
Andra pris: 5000 kr Iggesund Paperboard AB (http://www.iggesund.com)
Tredje pris: 2000 kr Gränsfors företagare, se nedan
Publikens pris: 2000 kr Studieförbundet Bilda (http://www.bilda.nu/)

 
     m.fl.

Gränsfors Företagare:

Gränsfors Blomkruksfabrik (http://www.blomkrukor.se/)

Senza vib konst & musik Aktiebolag (http://senzavib.com/)

Kalle Sprängare (http://www.kallesprangare.com/)

Digitalbyrån 360 (http://www.360i.se)

Allservice Gränsfors (Patrik Lindh)

Connys svets plåt & montage

Gränsfors Energi & Entreprenad Konsult AB

Bergsjö Cocosbollar? (http://www.bergsjococosbollar.se/)

T Sundman Skog i Bergsjö AB

Äventyrsmästarna (http://www.aventyrsmastarna.se/)

Kommentarer inaktiverade.